Gradonačelnik istakao važnost antifašističke borbe na 79. godišnjici pobjede nad fašizmom

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić danas je na Partizanskom spomen-groblju u Brčkom prisustvovao 79. godišnjici obilježavanja pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Uz prisustvo građana, učenika JU Tehničke škole, predstavnika lokalne vlasti i predstavnika i članova SUBNOR-a, gradonačelnik je položio vijenac i odao počast svim žrtvama koje su se borile protiv fašizma i za slobodu.

Image for news

„Danas se prisjećamo hrabrosti i žrtava koje su naši preci podnijeli u borbi protiv fašizma. Njihova hrabrost i odlučnost ostavili su trajni pečat u našoj historiji i obavezuju nas da nastavimo njegovati vrijednosti antifašizma i borbe za slobodu. Ova 79. godišnjica pobjede nad fašizmom podsjeća nas da je naša dužnost čuvati uspomenu na sve žrtve i nastaviti graditi društvo koje njeguje mir, toleranciju i demokratiju“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je iskoristio priliku i podsjetio da se danas, 9. maj slavi i kao Dan Evrope kada je „Schumanova deklaracija“ označila početak stvaranja evropske zajednice.

Predsjednik SUBNOR-a Brčko distrikta BiH Janko Vuković naglasio je važnost obilježavanja ovakvih događaja koji su, kako je kazao, značajni i za nadolazeće generacije.

„Važno je obilježavati ovakve događaje koji su ostavili dubok trag u kolektivnom sjećanju. Kroz sjećanje na pobjedu nad fašizmom prenosimo vrijednosti otpora prema totalitarizmu i borbe za slobodu našim nadolazećim generacijama. Samo kroz poštovanje i razumijevanje prošlosti možemo graditi bolju budućnost za sve nas“, kazao je Janković.