Gradonačelnik Kadrić o imenovanju nove Vlade

4.1.2021. „U novom sastavu Vlade, koja je imenovana i proslijeđena u parlamentarnu proceduru, najvažnije je da se uspostavi sistem zajedničkog rada, nova energija i usklađen pristup u rješavanju svih pitanja“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

Image for news

On je kazao da su predložena imena nove Vlade prihvaćena onako kako su ih predložile političke stranke koje čine vladajuću koaliciju. 

„Svaki ministar je uspješniji ukoliko ima podršku kolega i takvu atmosferu želim da gradim u novoj Vladi koja će pristupati svakom problemu zajednički. Bit će vrlo izazovno i lijepo raditi s većinom od predloženih kandidata. Oni koji su manje poznati, njih ćemo uvoditi u sistem da brzo savladaju način funkcionisanja uprave, ali to je i prilika da se na neki način nametnu, da pokažu da to što su manje poznati nije hendikep, već eventualno možda i prednost. Neki dan je pogrešno interpretirano da ćemo se nakon sto dana nekih rješavati. Ne, nego mi ćemo i nakon sto dana dati priliku svakome i onaj ko bude zaostajao pružit će mu se dodatna energija. Ukoliko nakon izvjesnog vremena i poslije toga ne bude mogao pratiti dinamiku rada nove Vlade, mi ćemo morati naći načina da sa matičnom strankom koja ga je predložila nađemo možda neko bolje rješenje i za njega, za tu stranku, ali i za Brčko distrikt BiH“, istakao je Kadrić. 

On je naglasio će nakon prve zvanične sjednice nove Vlade ostati pet do šest dana kako bi se intenzivno radilo na izradi i usvajanju prijedloga budžeta Brčko distrikta BiH za 2021. godinu. 

„Mi smo 31. 12. 2020. godine uspjeli imenovati Vladu i dostaviti predsjedniku Skupštine odluku o imenovanju kako bi iste bile dostavljene poslanicima za mogućnost ulaganja veta, računajući da imamo dovoljno vremena do prve zvanične sjednice na kojoj će biti novi šefovi odjeljenja. Nakon toga ostat će nam samo pet ili šest dana intenzivnog rada na izradi i usvajanju prijedloga budžeta za 2021. godinu kako bismo mogli pravovremeno proslijediti Skupštini na javne rasprave“, kazao je Kadrić. 

Predložena imena nove Vlade Brčko distrikta BiH su:

Esed Kadrić – gradonačelnik Brčko distrikta BiH

Anto Domić – zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH

Željko Antić – glavni koordinator

Sead Šadić – šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge

Edin Zaimović – šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove

Nedim Hamzabegović – šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove

Majezudin Vehabović – šef Odjeljenja za komunalne poslove

Slaviša Čortuma – šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Ratko Stjepanović – šef Odjeljenja za javne poslove

Bogdan Bratić – šef Odjeljenja za javnu sigurnost

Tomo Obrenović – šef Odjeljenja za javni registar

Pero Gudeljević – šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu

Miroslav Geljić – šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju

Ljubica Ilić – šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja

Zoran Bulatović – šef Odjeljenja za obrazovanje.