Klikom do registracije vašeg poslovanja u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine

Danas je promovisan integrisani elektronski sistem za registraciju poslovnih subjekata i preduzetnika u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. Sistem je jednostavan za korištenje, ne zahtijeva posjetu bilo kojem šalteru, a pristupa mu se putem poveznice bizreg.osbd.ba.

Image for news

Portal e-Registar je rezultat dugogodišnjeg reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja – LIFE koji provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini. Projekat ima za cilj da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini (BiH).

Pored elektronskog potpisa i visokih sigurnosnih standarda, Integrisani sistem e-Registra promoviše model evropske interoperabilnosti, što znači da će javna uprava automatski provjeravati podatke kojim već raspolaže, što osigurava veću produktivnost i skraćuje vrijeme potrebno za postupak registracije. Na ovaj način preduzetnici su oslobođeni prikupljanja značajnog broja dokaza, a time i plaćanja taksi za njihovo izdavanje ili ovjeravanje“, rekao je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Uspostavljanje integrisanog elektronskog sistema za registraciju poslovnih subjekata i preduzetnika, zajedno s drugim aktivnostima koje se preduzimaju s ciljem jačanja vladavine prava na prostoru Distrikta, od ključne je važnosti za izgradnju povjerenja građana i privrede u institucije vlasti, jer je povjerenje najvažniji resurs za budućnost Brčko distrikta BiH“, istakao je Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

Uvođenjem integrisanog sistema E-Registracija, uz podršku Projekta LIFE, Brčko distrikt BiH je izmijenio potrebne zakonske i podzakonske akte, a kako bi se omogućilo korištenje elektronskih dokumenata u službenoj upotrebi. Da bi ova reforma bila provedena, privredni odjel Suda u Distriktu prethodno je morao digitizirati sve akte i predmete koji su sada dio ovog integrisanog sistema, te omogućavaju lakšu pretragu i postupanje po zahtjevima stranaka“, rekao je Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

U proteklih 5 godina IFC je u okviru ovog projekta investirao svoja znanja, tehnologiju i zajedno sa partnerima vladama entiteta i Distrikta strukturirano radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog potpuno digitalnog servisa za građane i privrednike. Digitalizacija ekonomske infrastrukture je ključna u razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti, koji koristi evropski priznate elektronske potpise. Digitizirani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji, te smanjuju prostor za greške i korupciju. Posljednja godina nam je pokazala koliko je važno osigurati inovativan pristup ne samo u poslovanju, već i u pružanju usluga. Firme i preduzetnici se danas bore za opstanak i nastoje na svaki mogući način prilagoditi datim okolnostima, upravo ovakvom digitizacijom javnih usluga se osigurava podrška i ubrzava ovaj proces transformacije. Hvala Britanskoj ambasadi na podršci projektu i Brčko distriktu BiH na uspješnoj saradnji tokom implementacije“, rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini.

Današnje predstavljanje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata je važan korak i veliko zajedničko postignuće. Vlada Brčko distrikta BiH prepoznala je važnost reforme i predano radila na ostvarivanju ovog rezultata u vremenu punom izazova. Jednošalterski sistem bi trebao otkloniti destimulirajuće i birokratske prepreke, te pomoći perspektivnim preduzetnicima u registraciji novih subjekata na brži i jeftiniji način. S ovakvim scenarijem su svi na dobitku”, rekao je ovim povodom Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

O IFC-u

IFC – sestrinska organizacija Svjetske banke i članica Grupacije Svjetske banke – najveća je globalna razvojna institucija usmjerena na privatni sektor na tržištima u razvoju. Radimo sa više od 100 država, koristeći svoj kapital, ekspertizu i uticaj kod stvaranja tržišnih prilika i u najnerazvijenijim oblastima svijeta. U fiskalnoj 2020. godini uložili smo 22 milijarde dolara u privatne kompanije i finansijske institucije zemlja u razvoju, koristeći snagu privatnog sektora s ciljem smanjenja siromaštva i podsticanja zajedničkog prosperiteta. Za više informacija posjetite www.ifc.org.

O LIFE projektu

Tehničku pomoć Brčko distriktu BiH na realizaciji Integrisanog sistema za elektronsko registrovanje poslovnih subjekata i preduzetnika – e-Registar pruža IFC putem Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, a koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a. 

Pratite nas

www.facebook.com/IFCwbg

www.twitter.com/IFC_org

www.youtube.com/IFCvideocasts

www.ifc.org/SocialMediaIndex

www.instagram.com\ifc_org

Za više informacija o Britanskoj ambasadi u BiH posjetite

https://www.gov.uk/world/organisations/british-embassy-sarajevo