Gradonačelnik Zijad Nišić na Međunarodnoj konferenciji ‘Izgradimo održivu BiH’

20.10.2023. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji ‘Izgradimo održivu BiH’ u Sarajevu.

Image for news

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara, Federalnog ministarstva okoliša i turizma na čelu s ministricom Nasihom Pozder kao predsjednicom Naučnog odbora konferencije, dopredsjednika Republike Srpske, Davora Pranjića i gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Zijada Nišića. Konferenciju je podržao ‘International Institute for Climate Action’ (IICA).

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Tomislav Lukić je kazao da će učesnici tokom dvodnevnog rada pokušati rasvijetliti neke tačke iz zaštite okoliša i održivog razvoja.

Prvi dan se govorilo o novim obavezama koje čekaju cijelu BiH već od sljedeće godine u smislu okolišnog izvještavanja. Evropska unija je uvela od sljedeće godine obavezu izvještavanja za firme uz finansijsko i takozvano nefinansijsko ili održivo izvještavanje.

Posljednja sesija je posvećena odlaganju otpada, odlagalištima koja su, kaže Lukić, također rak-rana našeg društva.

– „Uz to, cijelo vrijeme ćemo govoriti o održivosti BiH. BiH mora postati održiva zemlja u svakom smislu, ne samo u smislu okoliša i zaštite okoliša i održivog razvoja, nego održiva mora postati u svakom smislu, kako bi imali prostor za kvalitetno i dobro življenje. Samo zajedno možemo izgraditi održivu BiH. To je poruka i naših pokrovitelja i svih nas” – istakao je Lukić.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara je kazala da sama poruka ‘održiva BiH’ dovodi čovjeka u situaciju da postavi sebi pitanje, a šta je to neodrživo?

– „Neodrživo je svako djelovanje pojedinca, proizvodnja bilo kakvog proizvoda i usluge koji ugrožava i pojedinca i društvo i zajednicu i naš zajednički okoliš, kojeg moramo ostaviti našoj djeci” – kazala je Bradara.

Po njenim riječima, ovakve konferencije pomažu donosiocima odluka, kako bi se mogli ponašati u skladu sa direktivama EU, čemu težimo.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić je kazao da se Brčko distrikt BiH integrira u procese koji su regionalne naravi, a pogotovo na nivou države.

– „Imamo odličnu saradnju sa dva entiteta. Očekujemo njihovu podršku, a mi ćemo biti i aktivni i produktivni u tim projektima koji su od zajedničkog interesa” – poručio je Nišić.

Ispred Brčko distrikta BiH je na konferenciji učestvovao kao panelista i Aleksandar Mančić, dipl. ing. tehnologije, koji je govorio o upravljanju otpadom i perspektivama ovog projekta u Brčko distriktu BiH.