Položen kamen temeljac za izgradnju dva obdaništa u naseljima Broduša I i Srpska Varoš

Polaganjem kamena temeljca u naseljima Broduša I i Srpska Varoš danas je ozvaničen početak izgradnje dva obdaništa. Kamen temeljac položili su gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović.

Image for news

Gradonačelnik Nišić istakao je važnost obdaništa za psiho-fizički i emocionalni razvoj djece kao dio kontinuiteta ukupnog školovanja te naglasio da je Vlada opredijeljena na stvaranje uslova da obdanište bude dostupno svoj djeci i na isti način. Izrazio je zadovoljstvo što grad kontinuirano ulaže u obrazovanje i dobrobit najmlađih naglasivši da je ovo investicija u budućnost naše zajednice.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić naveo je da je u procesu dobijanje dozvole za gradnju još jednog obdaništa u naselju Donji Brezik, za šta je obezbijeđeno 1,8 miliona KM, te da bi do kraja godine trebao biti raspisan tender za izbor izvođača radova.



„Obezbjeđuje se dodatna infrastruktura u funkciji predškolskog obrazovanja, ali moramo shvatiti da je to samo jedan segment. Potrebno je da radimo na unapređivanju kvaliteta obrazovnog procesa uopšte, od predškolskog do srednjoškolskog“, istakao je Milić.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović izrazio je zadovoljstvo zbog gradnje dva obdaništa u isto vrijeme.  Naveo je da je bruto površina obdaništa u naselju Broduša 1.400 kvadrata sa kapacitetom za oko stotinu djece. 

„Kapacitet djece je isti i za obdanište u Srpskoj Varoši, s tim što je bruto površina 2.000 kvadrata, uz planiranu kuhinju, garažni i skladišni prostor. Vrijednost objekata prve faze obdaništa u naselju Broduša je 1,3 miliona KM sa PDV-om, a u Srpskoj Varoši 1,65 miliona KM sa PDV-om, a na kodovima za oba odaništa je obezbijeđeno po 2,2 miliona KM i nadamo se da ćemo u narednom periodu obezbijediti do  3 miliona i za jedno i za drugo obdanište. Vjerujemo da će to svakako, u momentu puštanja u funkciju,  smanjiti broj djece koja su trenutno na čekanju“, naveo je  Bulatović.

Istakao je se nada izgradnji  još nekoliko obdaništa naglasivši da se u momentu povećanja kapaciteta otvara mogućnost besplatnog boravka za djecu  kako bi se pružila pomoć roditeljima.



Događaju su prisustvovali i glavni koordinator Vlade Željko Antić, skupštinski zastupnik Halil Ljuca, šef Pododjeljenja za zajedničke poslove u Odjeljenju za obrazovanje Samir Čorbadžić, v.d. šef Pododjeljenja za javne objekte u Odjeljenju za javne poslove  Svjetlana Čivčić  i direktorica Obdaništa „Naša djeca“ Jasna Jovičić.